And NEW… Alistair Overeems jacht op UFC goud

0
1568
Foto: Cho Tang www.mmaplanet.nl

Boem! Met een vliegende trap tegen het gezicht van tegenstander Andrei Arlovski liet Alistair Overeem Ahoy Rotterdam zondag compleet ontploffen. De Demolition Man veranderde even in de Karate Kid en stevent nu recht op een gevecht voor de UFC-zwaargewichttitel af.

De UFC-kampioensgordel in het zwaargewicht is de belangrijkste prijs die nog ontbreekt in Overeems goedgevulde prijzenkast. Na een ongelooflijk succesvolle carrière in zowel het kickboksen als het MMA, met kampioenstitels in K-1, DREAM en Strikeforce, is Overeem nu heel dichtbij zijn doel om UFC goud te veroveren.

Hij was al eens eerder zo dichtbij de hoofdprijs, viereneenhalf jaar geleden op 30 december 2011. Die avond maakte hij zijn debuut bij de UFC tegen voormalig zwaargewichtkampioen en WWE-superster Brock Lesnar. Destijds stond Overeem nog bekend als Übereem en zag hij eruit alsof hij rechtstreeks uit een superheldenfilm van Marvel was gestapt, bedekt met Hulk-achtige spieren en omringd door een air van onoverwinnelijkheid.

Die Overeem versloeg de eveneens gigantische Lesnar al tijdens zijn loopje naar de Octagon. Terwijl Lesnar nerveus keek naar het naderende onheil, oogde Overeem ontspannen, zelfverzekerd en dodelijk. Hij maakte kort werk van de voormalig zwaargewichtkampioen en stuurde hem met krachtige knietjes en stoten met pensioen.

Hij werd gelijk geboekt voor een gevecht om de titel tijdens UFC 146 tegen toenmalig kampioen Junior Dos Santos. Niets of niemand leek Overeem in de weg te staan. Helaas liep het allemaal heel anders.

Overeem werd betrapt op gebruik van verboden middelen en van de titelpartij afgehaald. Het was het begin van een roerige tijd waarin hij in een neerwaartse spiraal belandde. De strengere dopingcontroles van de UFC leken ook zijn uitwerking te hebben op Overeem. Zijn bulkende, strakke, gespierde lichaam werd wat zachter. Hijzelf leek iets kleiner, iets menselijker.

Van Übereem was geen sprake meer.

Hij werd geplaagd door blessures en in zijn volgende twee gevechten – tegen Antonio Silva en Travis Browne – ging hij ondanks een sterk begin keihard knock-out. Toen hij in februari 2014 aantrad tegen UFC-veteraan Frank Mir spande het er dan ook om. De UFC had al verschillende vechters ontslagen na verloren partijen en als Overeem voor de derde keer op rij zou verliezen, liep hij een groot risico om met vervroegd pensioen te moeten.

Het was erop of eronder en het publiek maakte kennis met een uiterst voorzichtige Overeem. Hij speelde het safe, maakte goed gebruik van zijn lange reach en superieure kickbokstechniek en sleepte de winst er dankzij een unaniem jury-oordeel uit.

En ook al ging hij in zijn volgende gevecht tegen Ben Rothwell wederom knock-out, Overeem was als vechter gegroeid. Na dat verlies zette hij een winnende reeks neer waarin hij achtereenvolgens Stefan Struve, Roy Nelson en voormalig kampioen Junior Dos Santos versloeg. Dankzij een combinatie van slimme tactiek, een voorzichtige houding en accurate stoten en trappen knokte Overeem zich terug naar de top.

Tegen Arlovski ging het weer exact zo. Overeem was behoedzaam, terughoudend en afwachtend. Hij loerde naar dat ene moment. Dat moment kwam toen hij de Wit-Rus verrassend raakte met een perfect geplaatste trap en hem vervolgens met stoten uitschakelde.

Het was de definitieve comeback van Overeem. Na zijn gewonnen partij gedroeg hij zich weer even zelfverzekerd als destijds in 2011. Hij vertelde het publiek dat hij in november de titel zou veroveren tijdens een UFC-event in Madison Square Garden in New York en vervolgens in 2017 zijn kampioensgordel zou verdedigen in Amsterdam.

Dat staat vast, volgens Overeem, die in ieder geval zeker is van zijn zaak. Nu moeten huidig kampioen Fabricio Werdum en uitdager Stipe Miocic zaterdag alleen nog even uitmaken wie de gordel in zijn bezit heeft als Overeem hem met veel geweld komt halen.